اهمیت شستشوی تخت بیمارستانی
وجود محیطی تمیز و مناسب برای اجرای استانداردهای بهداشتی و ضد عفونی لازم بوده و باعث اطمینان خاطر بیماران و سایر پرسنل می گردد.
استریل کردن یک عنصر اساسی در مراقبت های پزشکی مدرن است . زیرا بیماران همیشه با ابزار جراحی ، سرنگ و بانداژ در تماس هستند. پزشکان و بیماران باید با خیال راحت از تجهیزات پزشکی استفاده کنند که این مسئله شامل تمیز نگه داشتن و استرلیزاسیون اصولی و به موقع می باشد. توجه به نکات استاندارد بهداشتی باعث جلوگیری از شیوع انواع بیماری می شود . با انجام اقدامات لازم می توان از خطر ابتلای بیمار به انواع بیماری های به وجود آمده توسط میکروب ها و همچنین انتقال انواع عفونت ها جلوگیری کرد .
استرلیزاسیون
استرلیزاسیون فرآیندی است که طی آن تمامی میکروارگانسیم های موجود در سطح یک جسم جامد یا مایع آلوده از بین می رود. در واقع پاکسازی امری ضروری و شرط اصلی استفاده مجدد از وسایل آلوده می باشد. هر وسیله استفاده شده باید قبل از فرآیند ضدعفونی و استرلیزاسیون پاکسازی شود.
استریل کردن اتاق بیمار
مواد ضدعفونی کننده در بخش های عمومی وایتکس می باشد. نحوه رقیق کردن وایتکس ها جهت گندزدایی عمومی 1 به 100 می باشد و جهت پاکسازی ترشحات خونی نسبت آن 1 به 10 خواهد بود. اتاق های بیماران پس از ترخیص هر بیمار و قبل از ورود بیمار جدید استرلیزه می شود. مراحل استرلیزه کردن اتاق بیماران در بخش های عمومی به صورت زیر می باشد:
نظافت زمین در اتاق بیمار
خطر ابتلا به عفونت از طریق زمین و یا سایر موارد بسیار پایین می باشد و نظافت معمولا کافی است. اما به دلیل رفت و آمد زیاد، در تمامی مواقع پس از ترخیص بیمار و حتی در زمان نظافت روزانه از ترکیب آب و وایتکس استفاده می نمایند.
نظافت دیوارهای اتاق بیمار
در صورتی که سقف و دیوارها تمیز و صاف باشند احتمال عفونت از طریق آن ها بسیار پایین بوده و تنها استرلیزاسیون در فواصل دوره ای کافی خواهد بود مگر در مواقع خاص که بنا بر دلایلی دیوارها آغشته به خون شده باشند.
شستشوی تخت بیمارستانی و اجزای آن
هر تخت بیمارستانی از فریم و شاسی، ریل ها و حفاظ، چرخ، موتور و هندل، سروپای تخت، حفاظ ها و در نهایت از رویه یا بستر تخت تشکیل شده است .نحوه شستشو و نگهداری تخت ها با توجه به کارخانه سازنده متغیر می باشد. طبق توصیه های ارائه شده، هر تخت بستری باید پس از ترخیص بیمار توسط دترجنت، شستشو و سپس خشک شود . در مورد بیماران عفونی قبل از شستشو توسط دترجنت، باید توسط گندزداها استریل گردد. تشک تخت بیمارستانی و بالشت ها باید داخل رویه های ضد آب قرار گرفته تا از نفوذ مایعات بدن یا سایر مایعات به آن ها جلوگیری شود. رویه های تشک ها را می توان توسط ماده دترجنت شسته و خشک نمایید. ملحفه ها و پتو ها را باید توسط دستگاه های اتو کلاو ضدعفونی و سپس بشویید . در صورت تماس خون یا سایر ترشحات با هر یک از اجزای تشکیل دهنده تخت باید ابتدا با محلول کلر 0.5 درصد ضدعفونی گردیده سپس شسته شود این کار از انتقال ویروس هایی مانند HIV , HBV جلوگیری می کند .
نکات مورد توجه در مورد انواع ضد عفونی کننده ها
- بیشتر ضد عفونی کننده ها بهترین اثر خود را در دمای 20 درجه سانتی گراد دارند .
- افزایش دما می تواند زمان تماس ضدعفونی کننده را کاهش دهد .
- درجه حرارت های پایین ممکن است اثربخشی این مواد را کاهش دهد .
روش های سترون سازی
- حرارت مرطوب یا اتو کلاو
- حرارت خشک یا فور
- مواد شیمیایی سترون کننده
- اتیلن اکساید
- گاز پلاسما
- کمی کلاو
دستور العمل کلی در مورد کاربرد ضد عفونی کننده ها
در نظر داشته باشید که برای رقیق سازی و مصرف گروه های مختلف مواد شیمیایی نکات مهمی وجود دارد که رعایت آن ها به کنترل موثر میکروارگانیسم ها کمک می کند.
- مواد را به دقت پیمانه کنید.
- برای ساختن محلول مقدار معینی آب را به ماده اضافه کنید .
- از ظروف خشک استفاده کنید .
- پیش از استفاده لکه ها را پاک کنید .
بیش از 70% از عفونت های بیمارستانی را می توان با شستشوی ساده با استفاده از دترجنت رفع کرد .
انواع ضدعفونی کننده شیمیایی مناسب برای از بین بردن ویروس و باکتری
در واقع ضد عفونی کردن یک فرآیند شیمیایی یا فیزیکی جهت از بین بردن میکرو ارگانیسم ها از روی اشیاء بی جان می باشد. این ضدعفونی کننده ها شامل این مواد می باشند:
الکل
الکل ها جزء مواد ضدعفونی کننده سطح پایین تا متوسط هستند که می توانند باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها را از بین ببرند. الکل ها به سرعت تبخیر می شوند در نتیجه برای ضدعفونی کردن توسط الکل باید اجسام را در آن غوطه ور کرد. بهترین غلظت الکل ها به منظور از بین بردن باکتری ها بین 60% تا 90% می باشد.
ترکیبات کلردار
محلول های کلردار برای ضدعفونی سازی سفید کننده خانگی می باشد. سفیدکننده ها خیلی سریع عمل کرده و از باکتری ها آثاری به جای نخواهند گذاشت. در نظر داشته باشد که سفیدکننده ها برای ضدعفونی کردن فلزات مناسب نبوده و باعث خوردگی می شوند.
فرمالدئید
به دو شکل گازی و مایع به عنوان یک ضدعفونی کننده قوی شناخته شده اند.
پراکسید هیدروژن
آن ها جزء ضدعفونی کننده های سطح بالا بوده و بر روی طیف وسیعی از ارگانیسم ها شامل باکتری، قارچ و ویروس ها تاثیرگذار خواهد بود.
از دیگر ضدعفونی کننده های موجود می توان به گلوتارالدئیدها ، یدفورها، فنل و ترکیبات فنل و ترکیبات آلومینیوم اشاره کرد که کاربرد آن ها در موارد خاص و به صورت تخصصی تر خواهد بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با انواع تخت بیمارستانی و آشنایی با تخت بیمارستانی صحرائی و انواع تخت بیمارستانی صحرائی و تجهیزات بیمارستانی صحرایی می توانید از صفحات مربوطه بازدید بفرمایید یا با شماره 02166410796 تماس حاصل فرمایید.